BASISVARER - MINE FAVORITTER
Et godt hjelpemiddel for å spare tid og penger er å storhandle én dag i uken. Det å for eksempel sette seg ned hver søndag og skrive en handleliste, for å så gjøre unna storhandelen på mandag. Tenk noe så deilig? Slik slipper man blant annet å bruke unødige penger på spontankjøp som ofte kan forekomme når man rusler rundt i matbutikken uten mål og mening, og kanskje på tom mage i tillegg....?
Men slik storhandling krever selvfølgelig nøye planlegging. Jeg synes det hjelper å ha et godt utvalg av faste basismatvarer. Matvarer som jeg er glad i å spise, som jeg vet er sunne og lite prossesserte, og som kan brukes til mye forskjellig. På den måten kan jeg kombinere de på ulike måter, og jeg vil samtidig kunne kutte ned på kasting av utgått mat.
Her er noen av mine favoritter!
♥ COTTAGE CHEESE ♥
Cottage cheese er proteinrikt, mettende og sunt. Alene kan det kanskje smake litt kjedelig og tørt, men da gjelder det å kombinere det godt. Jeg elsker komboen av friske jordbær og cottage cheese! Eller med nøtter og kanel. Det er også et fint produkt å bruke i baking eller blandet i havregrøten, for å øke proteininnholdet.
♥ FRISKE BÆR ♥
Jeg har aldri vært særlig glad i frukt, så jeg liker å få i meg antioksidanter, vitaminer og mineraler gjennom friske bær. Flott for å lindre søtsuget er det også! Gjerne i kombinasjon med litt vaniljekesam / kesam lime, nammmm...
♥ SALAT ♥
Det er alltid kjekt å ha en pakke grønn salat liggende i kjøleskapet! Slik kan man enkelt ha en liten skål med grønt som tilbehør til hvert måltid.
♥ PAPRIKA ♥
Paprika er en basisvare som kan kombineres med så og si alt. Sammen med ost på knekkebrødet, som tilbehør til omelett, i salater, i taco og så videre.. Dessuten er de rike på blant annet vitamin C, spesielt de røde!
♥ AGURK ♥
Som med paprika, kan også agurk brukes til så mangt. Friskt og hydrerende!
♥ HVITLØK ♥
Hvitløk er ikke bare bra for å holde vampyrer unna (eller plagsomme mannfolk på byen via hvitløksånden, for den saks skyld), men også for helsen og for smaksløkenes nytelse! Et tips jeg har fått med meg er at man bør «skvise/slå» hvitløksfeddet med knivbladet før det hakkes godt opp. Dette for å få ut mest mulig smak og næringsstoffer. Personlig så ELSKER jeg hvitløk (kjæresten min kan bekrefte dette) og både smaken og lukten den gir til mat. Den er en slager i både omelett, marinade, kyllingburgere, guacamole og dip. Samt i tusenvis av andre retter!
♥ CHILI ♥
Her gjelder egentlig det samme som for hvitløken. Jeg elsker å kombinere fersk hvitløk med fersk chili i de fleste retter. Chili er også kjempegod i f.eks. tomatsuppe, for å spice det opp litt! Det sies at chili kan booste forbrenningen, men dette har jeg absolutt ikke satt meg inn i. Spør du meg så bør chili brukes for smakens skyld! Bare husk å ikke klø deg i øynene etter du har tatt på den... Det er lurt å bruke engangshansker når du skjærer chili!
♥ LØK ♥
Rødløk er kjempegodt i for eksempel en tunfisksalat, mens den gule løken blir nydelig når den stekes i litt smør. Også god i supper og sauser!
♥ AVOCADO ♥
Avocado er alltid kjekt å ha liggende. Bør legges kjølig om du ikke ønsker å bruke den i den nærmeste fremtiden. Modner fort om den oppbevares i romtemperatur. Fin i salater, som tilbehør til måltid eller i hjemmelaget guacamole (min favorittguacamole er superenkel, du trenger kun 1 avocado, litt rødløk og litt limesaft). Avocado er rik på umettet fett, og metter atså veldig godt. Dessuten er den rik på uendelig mye annet bra, og burde i mine øyne klassifiseres som «supermat»!
♥ KESAM ♥
Enten det er vanlig kesam, som jeg liker å lage dressing / dip av, eller vaniljekesam / kesam lime som smaker nydelig med friske bær og eventuelt litt hakket mørk sjokolade (awesome dessert!).
♥ KJØTT / FUGL / FISK ♥
Et godt tips er forresten å kjøpe masse tunfisk på boks, da dette er både billig og sunt, og det holder seg leeeeenge. Tunfisk er kjempegodt i salater, eller for eksempel i pizzabunn for å øke proteininnholdet (se oppskrift HER). Jeg forsøker generelt å holde et lavt / moderat inntak av kjøtt / kylling / oppdrettsfisk, ettersom dyreelskeren i meg sliter litt med samvittigheten. Alikevel kan jeg ikke nekte for at kjøtt fra dyr er en av de beste kildene til lettopptakelig protein, og at rødt kjøtt er den beste kilden til lettopptakelig jern som så mange av oss får i seg for lite av. Jeg synes faktisk jeg så økologisk kjøttdeig av storfe på en menybutikk i Stokke her om dagen, og det så ikke ut til å koste så mye mer enn vanlig, så da ble jeg kjempeglad! Og i sommer har jeg lyst til å fiske mye, slik at jeg kan fylle opp fryseren med fisk som har levd et godt liv i friheten!
♥ OST ♥
Ost er en SUPER kilde til kalsium, mineralet som er med på å styrke benbygningen vår! Et par skiver hvitost dekker faktisk dagsbehovet for dette mineralet. Min favorittost er Norvegia, det kan jeg småspise på hele dagen, nammm..
♥ NØTTER ♥
Nøtter er en god kilde til umettet fett, og supert som et lite mellommåltid man kan ha i vesken. Mine favoritter er mandler og valnøtter. Valnøtter inneholder faktisk omega-3, noe mange ikke vet. En liten neve om dagen er bra! Helst usaltede nøtter selvfølgelig.
♥ SKYR ♥
Jeg er egentlig ikke en kjempefan av skyr smaksmessig, men jeg synes det er supert at det finnes et proteinrikt, mettende og sunt alternativ til alle de «yoghurtene» der ute (i mine øyne burde de fleste av de heller kalles desserter med tanke på sukkerinnholdet....) Disse er supre å ha når man er på farten og trenger påfyll av energi. For min del kunne skyr gjerne inneholdt litt naturlig fett, så det kunne mettet ennå litt bedre. Men det er jo egentlig bare å slenge oppi en neve nøtter så er det problemet løst :-)
♥ EGG ♥
Jeg har skrevet et eget innlegg om egg tidligere (det kan leses HER). Egg er virkelig en næringsbombe som er proppfull av gunstige næringsstoffer. Jeg elsker egg og spiser minst to egg daglig. Favoritten min for tiden er eggerøre, mmm..
♥ MEIERISMØR ♥
Jeg bruker den usaltede versjonen, ettersom det vanlige meierismøret inneholder en del salt. Smøret bruker jeg hovedsakelig til steking, da jeg elsker den smaken det gir! Jeg bruker også en klatt eller to av det i grønnsaksmos - det gir en nydelig konsistens og en fyldig smak. Dessuten er det rikt på fett og vil derfor være gunstig for metthetsfølelsen og blodsukkeret.
Marte Hopstad
01.07.2014 kl.14:46
Kroppens Drivstoff
01.07.2014 kl.14:57