ANTIOKSIDANTER

 HVA ER ANTIOKSIDANTER, OG HVA GJØR DE MED KROPPEN? ♥

Vi blir daglig utsatt for oksidativt stress, som øker kroppens mengde av noe som kalles «frie radikaler». Det kan komme av for eksempel stråling, røyking, toksiske stoffer, søvnmangel eller rett og slett stress i hverdagen. Dette starter skadelige prosesser i kroppen som kan fremskynde aldringsprosessen, samt gjøre oss alvorlig syke. 

Frie radikaler er molekyler med uparede elektroner - en kan si at de er «ustabile». De oppsøker friske celler i kroppen, for å så «stjele» elektroner og dermed oppnå stabilitet. Dette gjør at de friske molekylene, som blir frastjelt elektroner, ender opp med å selv bli ustabile. Dermed øker den totale mengden frie radikaler i kroppen!

Antioksidanter fungerer ved å gi fra seg elektroner til disse ustabile molekylene, slik at de blir stabile og friske, og slik at de ikke skader flere friske molekyler og celler. Det flotte med antioksidanter er at de har muligheten til å gi fra seg molekyler uten å selv bli ustabile og omdannet til frie radikaler.

 

♥ HVOR FINNES ANTIOKSIDANTER? ♥

Sannheten er at oksidativt stress og frie radikaler ikke er til å unngå. Men det du kan gjøre er å forsøke å motvirke de skadelige effektene. Dette gjøres ved å innta nok antioksidanter.

Antioksidanter finnes bl.a. i bær, frukt og grønnsaker. Spesielt de med sterk, «knæsj» farge. Kakaobønner er også veldig rike på antioksidanter, noe som gjør at mange (inklusive meg selv) mener at man faktisk kan kalle mørk sjokolade (med minst 80 % kakao i) for en grønnsak. Andre kilder er nøtter og krydder.

Det finnes kosttilskudd av antioksidanter, men forskning viser at disse ikke har en like god effekt som når antioksidanter inntas i sin naturlige form, det vil si i for eksempel blåbær eller i en tomat. Dette er sansynligvis pga. et samspill mellom flere ulike stoffer i maten, som mistes når man ekstraherer kun antioksidanten og «putter den i en pille». 2 kommentarer

Martine Sophie

29.07.2014 kl.23:19

Så utrolig bra innlegg! Passer midt i blinken for sånne ambisiøse, uvitende mennesker som meg. Dette hjalp veldig :)

Kroppens Drivstoff

04.08.2014 kl.22:26

Martine Sophie: Så bra! Takk :D

Skriv en ny kommentarDenne bloggen drives og skrives av ernæringsrådgiveren Stine Helene Lihovd som er 26 år, bor i Sandefjord og har et brennende engasjement for ernæring, helse, mat og trening.

Hun driver også firmaet Kroppens Drivstoff, med mål om å bedre folks fysiske og psykiske helse. Se mer på www.kroppensdrivstoff.no

Trykk her for å legge meg til som venn!

E-post:
kroppensdrivstoff@hotmail.com

Facebook:
facebook.com/kroppensdrivstoff

Instagram:
@kroppensdrivstoffTwitter:
@krpensdrivstoffKATEGORIER

ARKIV

SISTE INNLEGG

DESIGN

  • Albiss.blogg.no
  • hits