ØDEMER

Ødemer er væskeansamlinger som oppstår i kroppen på grunn av en ubalanse mellom tilførsel av blod i arteriene og avløp av blod i venene + lymfevæske.Denne væskeansamlingen oppstår mellom cellene, altså i «det intercellulære rom». Det er lett å se fysisk dersom ødemet oppstår rett under hudoverflaten, for eksempel i bena. Dersom ødemet oppstår i organer så er det vanskeligere å få øye på før det gir plagsomme symptomer. Det er spesielt skummelt dersom ødem oppstår i lungene eller i kraniet. Ved lungeødem vil væsken samle seg i alveolene (små blærer i lungene hvor utveksling av oksygen og karbondioksid med blodet foregår) og det vil gjøre det vanskelig for personen å puste ordentlig. Oppstår ødemet i kraniet vil det føre til trykk på hjernen ettersom hodeskallen ikke kan utvides, noe som kan skade sentralnervesystemet vårt.

Væskeansamlinger kan også oppstå i bukhulen (en tilstand kalt «ascites») eller i pleurahulen (hulrommet mellom de to hinnene som omringer lungene). 

HVORFOR OPPSTÅR ØDEM?

Ødemer kan hovedsakelig oppstå på to forskjellige måter:

  1.  Enten på grunn av økt væskelekkasje fra blodet og over til det intercellulære rom 
  2. eller på grunn av redusert avløp fra det intercellulære rom og over til blod og lymfe

De vanligste ødemene kommer i form av:

  • Inflammatorisk ødem - på grunn av inflammasjon (betennelse) vil væskelekkasjen fra blodet øke.
  • Venøst ødem - væskeavløp via venene er redusert, f.eks. på grunn av venetrombose i legg (innsnevrer venen) eller hjertesvikt (svekker blodstrømmen i venen).
  • Lymfødem - væskeavløp via lymfe er redusert, f.eks. på grunn av lymfekreft eller kirurgisk fjerning av lymfeknuter.
  • Hypoalbuminemi - redusert væskeavløp via vene og lymfe på grunn av mangel på proteinet albumin, som er viktig for å trekke væske ut av vev og over i blodårer (hypoalbuminemi kan komme av proteinmangel/sult eller sykdom i lever, nyrer og tarm).
 
VIDEO: Ødemer - lokale og generelle
 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarDenne bloggen drives og skrives av ernæringsrådgiveren Stine Helene Lihovd som er 26 år, bor i Sandefjord og har et brennende engasjement for ernæring, helse, mat og trening.

Hun driver også firmaet Kroppens Drivstoff, med mål om å bedre folks fysiske og psykiske helse. Se mer på www.kroppensdrivstoff.no

Trykk her for å legge meg til som venn!

E-post:
kroppensdrivstoff@hotmail.com

Facebook:
facebook.com/kroppensdrivstoff

Instagram:
@kroppensdrivstoffTwitter:
@krpensdrivstoffKATEGORIER

ARKIV

SISTE INNLEGG

DESIGN

  • Albiss.blogg.no
  • hits