HVILEPULSEN SIER MYE OM FORMEN DIN!

Visste du at hvilepulsen din gir en god indikasjon på hvordan formen din er, og din risiko for utvikling av hjerteinfarkt o.l.?

Jo bedre trent du er, jo lavere vil hvilepulsen kunne ligge. Dette er fordi at hjertets pumpekraft forbedres med fysisk aktivitet, slik at antall hjerteslag per minutt kan reduseres uten at det går utover effektiviteten av blodpumpingen. Toppidrettsutøvere kan faktisk ha en hvilepuls på helt ned mot 30 slag i minuttet! Det er jo helt sinnsykt. 

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening ligger hvilepulsen blant friske voksne vanligvis mellom 50-80 slag per minutt. I den samme artikkelen står det også at en hvilepuls på over 100 slag i minuttet gir en økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom.

Ifølge en norsk studie vil hvert tiende ekstra slag i minuttet øke risikoen for død av hjerteinfarkt med 18% for kvinner under 70 år og 10% for menn under 70 år. En av forskerne bak denne studien mener at dersom man har en hvilepuls over 72 så bør man sette i gang med treningen og muligens revurdere nåværende livsstil.

Den beste måten å senke hvilepulsen er ved hjelp av regelmessig kondisjonstrening, helst med høy intensitet (som for eksempel å løpe intervaller).

Tips for å måle hvilepulsen best mulig:

  • Legg pekefinger og langfinger mot halsens pulsåre der du kjenner «dunkingen» kraftigst
  • Mål helst når du våkner om morgenen og er på ditt mest avslappede (ikke når du har bråvåknet av alarm eller lignende, da bør du ligge i noen minutter og slappe av før du måler). Måler du på et annet tidspunkt i løpet av dagen bør du legge deg ned og hvile i rundt 5 minutter før du begynner tellingen.
  • Tell pulsen i 30 sekunder og gange det med 2 (evt. bare tell i 60 sekunder)
  • Mål hvilepulsen flere ganger med noen dagers mellomrom for å finne gjennomsnittlig tall, hvilepulsen kan nemlig variere av ulike ytre faktorer


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarDenne bloggen drives og skrives av ernæringsrådgiveren Stine Helene Lihovd som er 26 år, bor i Sandefjord og har et brennende engasjement for ernæring, helse, mat og trening.

Hun driver også firmaet Kroppens Drivstoff, med mål om å bedre folks fysiske og psykiske helse. Se mer på www.kroppensdrivstoff.no

Trykk her for å legge meg til som venn!

E-post:
kroppensdrivstoff@hotmail.com

Facebook:
facebook.com/kroppensdrivstoff

Instagram:
@kroppensdrivstoffTwitter:
@krpensdrivstoffKATEGORIER

ARKIV

SISTE INNLEGG

DESIGN

  • Albiss.blogg.no
  • hits