hits


ÉN SOMMER BLE TIL 3 OG 1/2 ÅRDet var sommeren 2013 og jeg sto uten sommerjobb. Jeg husker mamma sa det til meg. «Hva med sommerjobb på sykehjemmet da?» Hun jobber nemlig som geriatrisk sykepleier på samme sted, et sykehjem for demente.

Jeg hadde egentlig aldri vurdert det, men da jeg ble stående uten andre alternativer så måtte jeg jo bare forsøke. Jeg pratet med sjefen hennes og fikk lov til å jobbe der hele sommeren. Lite visste jeg at det skulle gå 3 og ½ år og at jeg fortsatt jobbet på samme sted.

Aldri har jeg hatt en jobb hvor jeg trives like godt. Kollegaene, beboerne, pårørende - det er så mange fine mennesker man er omringet av! Jeg har lært så mye om mennesker siden jeg begynte der i 2013, og jeg har lært mye om meg selv. Ikke minst har jeg blitt bedre rustet til å takle at et familiemedlem også er blitt rammet av demens og har flyttet til et sykehjem.

Mange på min alder sier de aldri kunne hatt en sånn jobb. «Jeg hadde blitt så trist jeg, jeg hadde ikke takla det». For å si det sånn, du blir ikke særlig trist av å hjelpe andre. For det er den følelsen jeg har hver dag jeg går fra jobb. «I dag har jeg hjulpet mennesker med å få en bedre og enklere hverdag». Da snakker vi meningsfylt arbeid. Det er den følelsen når jeg får et smil og en klapp på skuldra fra beboerne. Når jeg får en god klem og et kompliment av dem. Når jeg plutselig får kontakt og et klart øyeblikk med de som er veldig demente og lite kontaktbare. Når jeg holder en bekymret beboer i hånda og han/hun klemmer varsomt til, som å si «takk for at du er her» uten å bruke ord. Når pårørende står med tårer i øynene og skryter av hvor imponerte de er av oss pleiere og den jobben vi gjør. Når jeg er litt sliten og kanskje har en dårlig dag, og en beboer får meg til å le. 

Mange tror kanskje hverdagen består av å tørke rumper. Lite vet de at en sånn jobb består av så sinnsykt mye mer enn bare det. Ja, det er en del av jobben - men det er bare en bitteliten, knøttliten del av den. Beboerne blir som dine venner, du blir glad i dem og det er klart du ønsker å gjøre alt du kan for at de skal ha det best mulig.

Ikke misforstå meg, å jobbe på et sykehjem for demente er ingen dans på roser. Til tider er det blytungt, både psykisk og fysisk. Du kan oppleve å få tålmodigheten satt skikkelig på prøve, du kan til og med oppleve ekstreme ting som verbale trusler, spytting, sparking, kloring... Men helt ærlig så drukner slike episoder i det svære havet av alle gode episoder man opplever. Det er ikke dem, det er sykdommen. Det er viktig å se mennesket bak demensen, og forstå at sykdommen forandrer menneskers atferd og personlighet. Demens er en helt forjævlig sykdom, men jeg er stolt av å jobbe med å gjøre hverdagen bedre for mennesker som har vært så uheldige å bli rammet av den. ♥2 kommentarer

HVORFOR MÅ VI RØRE PÅ OSS?

 

For voksne anbefales minimum 30 minutter fysisk aktivitet daglig, mens barn bør være i fysisk aktivitet i minimum 60 minutter daglig. Men hvor mange når egentlig opp til disse anbefalingene?

 

VOKSNE:

Bilde: helsedirektoratet.no

 

BARN:


Bilde: helsedirektoratet.no
 

Gjennomsnittlig er vi altså minst fysisk aktive i aldersgruppen 20-34 år. Pensjonistene er til og med gjennomsnittlig mer aktive enn oss i denne aldersgruppen! Det synes jeg sier sitt.. Her er det mye som kan forbedres!

 

Bilde: strengthandfitnesstips.com

 

FORDELER MED REGELMESSIG FYSISK AKTIVITET:

Hjerte- og karsystemet styrkes og forbedres - dette innebærer økt effektivitet i blodgjennomstrømningen som gir bedre tilførsel av oksygen og næring til kroppens celler, i tillegg til at høyt blodtrykk kan forebygges/senkes, det dårlige LDL-kolesterolet senkes mens det gode HDL-kolesterolet økes og opptaket av oksygen via lungene forbedres!

Skjelett og muskulatur styrkes - gull verdt for å bedre holdningen, koordinasjonen og balansen, og ikke minst for å forebygge benskjørhet!

Bidrar til vektkontroll - fysisk aktivitet øker kaloriforbrenningen både under og etter treningsøkten. Jo høyere intensitet på treningen, jo lengre vil kaloriforbrenningen vare. Pssst! Geriljaintervaller er suuupert for økt forbrenning!

Forebygger diabetes type 2 - fysisk aktivitet forbedres insulinsensitiviteten slik at mindre insulin trengs å utskilles for å senke blodsukkeret og kroppen vil kunne takle blodsukkersvigninger bedre. Ved fysisk aktivitet vil glukose dessuten forbrukes som energi, noe som gjør at blodsukkeret senkes.

Viktig for psykisk helse - fysisk aktivitet reduserer stress og kan forebygge/forbedre depresjon.

Reduserer risikoen for kreftutvikling - Ved å være regelmessig fysisk aktiv vil man redusere risikoen for utvikling av krefttyper som prostatakreft (vanligste kreftformen blant menn) og brystkreft (vanligste kreftformen blant kvinner).

Søvnkvaliteten bedres - kroppen trenger søvn for å restitueres, men pass på å ikke ta en intensiv treningsøkt rett før du skal sove. Da vil det kunne bli vanskelig for kroppen å finne roen igjen.

 

Bilde: hellawella.com

 

MINE TIPS FOR Å KOMME IGANG:

♥ Ikke tenk, bare gjør det - Vi har vel alle opplevd den kjente dørstokkmila. Mitt råd er å ikke tenke så mye på alle grunnene til å droppe treningen i dag, bare hopp i treningsklærne og kom deg ut før du rekker å finne en unnskyldning!

Få med deg en venn - Det er lettere å droppe treningen hvis du bare har deg selv å tenke på. Har du lagd en avtale med en venn så er det større sjanse for at du føler du må møte opp!

Invester i en aktivitetsmåler - Jeg fikk fitbit charge 2 i bursdagsgave og er superglad for det! Den motiverer meg så til å gå minst 10.000 skritt hver dag, og flere ganger har jeg gått ut på tur i kulde og storm, selv om jeg egentlig ville holde meg inne, kun for å nå 10.000 daglige skritt!

♥ Alt er bedre enn ingenting - Det trengs ikke blod, svette og tårer for å være i god fysisk aktivitet. Gå en lang tur, vask bilen for hånd, gjør husarbeid, sykle til jobben... All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

♥ Kle deg i fresht treningstøy - Jeg vil ikke oppfordre til kjøp-og-kast-kulturen, men nytt og fresht treningstøy som jeg føler meg fin i har motivert meg utallige ganger! 

Sett deg realistiske mål - Jeg har selv en tendens til å bli litt for overivrig når jeg skal komme igang med treningen etter en pause. Er man motivert så vil man jo gjerne gønne på 100%! Men da er det fort gjort å bli skuffet over seg selv når det ikke lar seg gjennomføre, og motivasjonen daler. Istedenfor å sette deg mål om å trene 6 ganger i uka eller løpe 1 mil hver dag, tenk heller i litt mindre og mer realistiske baner.

Vær din egen konkurrent - Ikke konkurrer og sammenligne deg selv med andre, selv om hun bloggeren løper 1 mil på 40 min. eller han på instagram har vaskebrettmage og 5% kroppsfett. Slå heller dine egne personlige rekorder og vær din egen motivasjon!

Fokuser på de sunne fordelene med trening - Prøv å la fokuset ligge på at trening gjør deg gladere, gir deg mer energi, gjør deg sterkere, forbedrer hjertepumpa, blodsirkulasjonen og lungekapasiteten og gir deg bedre selvfølelse! Istedenfor å kun fokusere på at magen skal bli flatere eller rumpa strammere. Vi bør trene for å gjøre kroppen vår en tjeneste, ikke for overfladiske utseendemessige årsaker. Husk at denne kroppen skal bære deg resten av livet, og den jobber på spreng 24 timer i døgnet for at du skal kunne leve. Så vær snill med den!Ingen kommentarer
Les mer i arkivet » Oktober 2017 » Mai 2017 » Mars 2017Denne bloggen drives og skrives av ernæringsrådgiveren Stine Helene Lihovd som er 26 år, bor i Sandefjord og har et brennende engasjement for ernæring, helse, mat og trening.

Hun driver også firmaet Kroppens Drivstoff, med mål om å bedre folks fysiske og psykiske helse. Se mer på www.kroppensdrivstoff.no

Trykk her for å legge meg til som venn!

E-post:
kroppensdrivstoff@hotmail.com

Facebook:
facebook.com/kroppensdrivstoff

Instagram:
kroppensdrivstoffTwitter:
@krpensdrivstoffKATEGORIER

ARKIV

SISTE INNLEGG

DESIGN

  • Albiss.blogg.no